Elsőfokú ítélet halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt

Rendőrség

A Szigetvári Járásbíróság a 2020. november 17-én megtartott tárgyaláson S. T. vádlott férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 10 hónap fogházra ítélte, amelynek végrehajtását 4 évi próbaidőre felfüggesztette, továbbá 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2017. december 21-én a Cseh Köztársaság egyik autópályáján közlekedett személygépkocsival, melynek jobb első ülésén, a biztonsági övvel szabályosan bekötve ült a sértett férfi. A vádlott útközben észlelte, hogy az autók feltorlódtak, ezért az autópálya mellett haladó főútvonalra tért át. Ezen közlekedve egy községet elhagyva, az ott kialakított körforgalmon keresztül a vádlott visszatért az autópályára. Nem vette észre, hogy az építés alatt álló autópálya-szakaszra történő behajtást „Mindkét irányból behajtani tilos!” jelzőtábla tilalmazta. Ezen a szakaszon a vádlott 130 km/h sebességgel közlekedett a gépkocsijával, majd haladása során az út vége előtt nem volt képes megállítani a járművet, és 90-100 km/h sebességgel nekiütközött a gépkocsi elejével az ott található híd betonszerkezetének. A vádlott járműve megpördült, előbb a partoldalra, majd a szalagkorlátra került, végül nekiütközött egy acélzsalunak és a hídkorlátnak, ahonnan – az úttestet szegélyező szalagkorláton keresztül – az úttestnek csapódva került nyugalmi véghelyzetbe.

A vádlott által vezetett gépkocsi mögött egy cseh gépkocsivezető által vezetett személygépkocsi is balesetet szenvedett, a szalagkorláton nyerte el nyugalmi helyzetét.

A vádlott utasa olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A vádlott gépkocsijában műszaki hiba miatt a légzsákok és a biztonsági övfeszítő rendszer nem működtek, erről a meghibásodásról azonban a vádlott nem tudott. Működő légzsákok mellett a sértett sérülései kevésbé súlyosak is lehettek volna.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be a büntetés súlyosítása, a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének mellőzése végett. A vádlott és védője tudomásul vették a bíróság határozatát.