Jogerős ítélet 228 rendbeli csalás miatt

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság a napokban megtartott előkészítő ülésen Ny. S. vádlottat 21 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és 207 rendbeli a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt – halmazati büntetésül – 1 év börtönre, 400.000 forint pénzbüntetésre és 2 évi közügyektől eltiltásra ítélte. A polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére a bíróság kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottat, valamint 440.200 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2018. február 21. és 2018. október 16. közötti időszakban munkahellyel, saját és családja megélhetését biztosító jövedelemmel nem rendelkezett. A vádlott rendszeres haszonszerzés céljából egy internetes oldalon műszaki cikkeket és szerszámgépeket hirdetett meg eladásra, amelyekkel nem rendelkezett, így azok tényleges átadására lehetősége és szándéka sem volt.

A vádlott hetente több alkalommal vásárolt különböző SIM-kártyákat tevékenységének leplezése érdekében. Ezekkel a kártyákkal, és egy internetes oldalon valótlan adatok megadásával új profilokat hozott létre, emellett úgynevezett IP-zavaró technikát is alkalmazott, hogy beazonosítását nehezítse.

A vádlott annak érdekében, hogy pénzhez jusson, a hirdetésekre jelentkezőktől 50.000 vagy 500.000 forintot meg nem haladó összegeket kért átutalni két különböző banknál vezetett számlájára.

A sértettek a vádlott kérésének eleget tettek, a vádlott pedig az általuk átutalt pénzösszegeket a számlájáról levette, míg a hirdetésben szereplő termékeket nem küldte meg a sértetteknek és a megadott telefonszámokon elérhetetlenné vált.

Ezzel a módszerrel a vádlott összesen 228 sértett sérelmére, összesen 6.403.150 forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.