Ököl, verekedés

Verekedett, majd a sértett családját is zaklatta

Rendőrség

A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét abban a büntetőügyben, amelynek elkövetői verekedést kezdeményeztek, súlyos sérülést okoztak, majd egyikük utóbb a sértett hozzátartozóit is fenyegette.

A 30, illetve 31 éves pécsi vádlottak 2019. júniusában ittas állapotban elindultak alkoholt vásárolni. Menet közben a szomszédos sorházi lakás udvarán tartózkodó ismerőseikkel kötözködni kezdtek, majd szóváltás alakult ki közöttük, amely tettlegességig fajult. A megtámadott ismerősök a lakásba menekültek, és a bejárati ajtót bezárták, amit az utánuk iramodó vádlottak betörtek. A lakásba behatolva az egyik vádlott a konyhában tartózkodó sértettet egy baltanyéllel nagy erővel fejbe ütötte, majd a vádlottak elfutottak a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében életveszélyes, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

A sérülést okozó vádlott tettestársa a fenti bűncselekmény miatt elrendelt letartóztatásából 2020 februárjában szabadulva a sértett hozzátartozóit heteken át a lakásuk előtt, az utcán, illetve a menetrend szerinti autóbuszon rendszeresen zaklatta, hangosan szidalmazta, illetve életveszélyesen fenyegette őket.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és magánlaksértés vétségében, a fenyegetőző vádlottat ezen felül folytatólagosan elkövetett zaklatás vétségében is bűnösnek mondta ki. Ezért a vádlottakat 5 év 10 hónap, illetve 4 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész a sértett hozzátartozóit fenyegető vádlott büntetésének súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést, melyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. A védelem enyhítés, illetve – az egyik vádlott és védője részéről – részfelmentés érdekében fellebbezett.

A Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.