Bíróság, kalapács

Jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a bíróság a pécsi társasházban tüzet okozó férfit

Rendőrség

A Pécsi Járásbíróság a 2023. szeptember 5-én megtartott nyilvános előkészítő ülésen kihirdetett ítéletével K. Zs. vádlottat gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás vétsége miatt nyolc hónap fogházra ítélte, melynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. július 2. napján, 17 óra 30 perc körüli időben, pontosabban meg nem határozható körülmények között bement egy pécsi társasház II. emeletén található, önkormányzati tulajdonú lakásba, amelyet M. B. asszony önkényes lakásfoglalóként használt, azonban a fenti napot megelőzően pár héttel a lakást elhagyta.

K. Zs. vádlott a lakásban található kanapét – pontosabban meg nem határozható módon, de feltehetően dohányzás közben, nem szándékosan – felgyújtotta. A kanapé kigyulladt, a lakásban tűz és sűrű füst keletkezett, utóbbi az ablakokon és a bejárati ajtón kifelé áramlott. A társasház lakói észlelték a sűrű füstöt, ezért az egyik szomszéd, valamint egy helyszínen tartózkodó férfi betörték a kigyulladt lakás ajtaját, és a sűrű füstben a fürdőszobában a földön fekvő vádlottat kihozták az ingatlanból. A járókelők által értesített Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói a lakásban a tüzet eloltották.

Tűzoltói beavatkozás nélkül a tűz a teljes társasházra átterjedhetett volna, elsősorban a II. emeleti lakásokban tartózkodó személyek élete és testi épsége került veszélybe, de összességében az egész épület és berendezései, valamint az ott tartózkodó személyek is veszélybe kerültek. A tűzeset időpontjában kb. 80 fő tartózkodott az épületben. Több személyt kellett az erkélyeken keresztül kimentenie a tűzoltóknak.

Az Országos Mentőszolgálat a társasházból két felnőtt személyt, valamint egy újszülöttet szállított füstmérgezés gyanújával kórházba megfigyelésre, akik valamennyien 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedtek. K. Zs. vádlott a füstmérgezés következtében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, a várható gyógytartam 6-8 hét volt.

A tűz következtében az M. B. tulajdonát képező kanapé megsemmisült, továbbá a mellette álló ruhásszekrényben keletkezett kár, míg a szoba többi berendezése koromtól szennyeződött és hőtől károsodott. A rongálási kár közel 500.000 forint volt. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának mintegy 5.000.000 forint kára keletkezett a festési és helyreállítási munkákkal összefüggésben, tekintettel arra, hogy a folyosó és több lakás is korommal szennyeződött.

Az ítélet jogerős.