Koronavírus – CDC: ritkán okozott mellékhatást a vakcina a több millió beoltott amerikai tinédzser körében

Világ
Koronavírus

Ritka a mellékhatás azon több millió 12-17 éves amerikai fiatal körében, akiket beoltottak a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával.

Július 16-ig mintegy kilencmillió 12-17 éves amerikai kapta meg a Pfizer/BioNTech oltását, ez az egyedüli, amelyet addig engedélyeztek az Egyesült Államokban ezen korosztály számára. A mintegy 9240 jelentett mellékhatás 91 százaléka csekély volt, mint például a fájdalom az oltás helyén – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Kilenc százalékuk azonban súlyos volt, négy százaléknál alakult ki szívizomgyulladás (myocarditis).

“A helyi és általános reakciók gyakoriak a fiatalok körében a Pfizer-BioNTech oltása, különösen a második adag után, de a súlyos mellékhatások ritkák” – mondta Anne Hause, a CDC járványügyi szakembere, a jelentés vezető szerzője.

A szívizomgyulladást általában vírusfertőzés, mint a Covid-19  okozza, de kiválthatja gyógyszer is. Jelei és tünetei a mellkasfájdalom, a fáradtság, a nehézlégzés és az abnormális pulzus.

Ennek ellenére a CDC szakemberei hangsúlyozzák az oltás előnyeit a 12 évesek vagy idősebbek körében. Az oltás felvétele jobb, mint a koronavírus-fertőzés. A Covid-19 megelőzését célzó oltás előnyei továbbra is többet nyomnak a latba, mint az oltás utáni esetleges ritka mellékhatások – mondta Anne Hause.

A medRxiv tudományos tanulmányok honlapján múlt héten megjelent tanulmány készítői kimutatták, hogy a 12-17 évesek körében jelentősen nagyobb a kockázata a szívizomgyulladás kialakulásának Covid-19 esetén, mint a koronavírus elleni oltás után. 14 ezer Covid-19-cel diagnosztizált fiatal és hasonló számú mellékhatást jelentő beoltott esetében vizsgálták a szívizomgyulladás arányát. Azt találták, hogy koronavírus fertőzés esetén lányoknál 21-szer, fiúknál hatszor nagyobb volt a szívizomgyulladás kockázata a beoltott fiatalok csoportjához viszonyítva.

“A 12-17 évesek beoltása biztonságosabb választás ezen korcsoport számára, és csökkenti az iskolák bezárásának és a fertőzés átadásának a kockázatát” – mondta Mendel Singe, a tanulmány társszerzője.

MTI