Debrecent népszerűsítik Ausztriában

Helyi hírek

A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület 5 éve, 2011-ben kezdte meg aktív piaci jelenlétét Ausztriában és negyedik alkalommal vett részt 2015-ben a bécsi Ferien Messen-n. Közép-Európa legnagyobb turisztikai közönségvásárát idén január 15-18. között rendezték az osztrák fővárosban, ahol Debrecen és Hortobágy 70 ország 780 kiállítója mellett a Magyar Turizmus Zrt. nemzeti standján állított ki. A kiállítást idén is nagy érdeklődés övezte, a négy nap alatt 150 000 látogató regisztrált rá.

Az idei vásári jelenlét fontosságát a 2014 decemberében az osztrák vasúti társaság, az ÖBB által indított és üzemeltetett Bécs-Debrecen közvetlen vasúti összeköttetetés emelte. Ennek apropóján Debrecen és az Észak-alföldi Régió mellett most először Hajdúszoboszló is részt vett a rendezvényen.

A járatindítás gondolata 2012-ben fogalmazódott meg először a bécsi magyar nagykövetség impozáns épületében megrendezett Nagy Magyar Turizmus Nap alkalmával, ahol a Magyar Turizmus Zrt. osztrák külképviseletének szervezésében Debrecen és Hortobágy első kelet-magyarországi desztinációként mutatkozott be az osztrák piacon.

A járatindítás kapcsán az egyesület már 2014-ben megkezdte a Magyar Turizmus Zrt.-vel és az ÖBB-vel közösen Debrecen népszerűsítését. Az OnRail magazinban egyoldalas hirdetés jelent meg, a bécsi főpályaudvaron pedig egy hónapig tartó digilight kampány futott.

Az osztrák utazóközönség számára nagyon fontos a bizalom és a bizonyosság, egy jól ismert szolgáltató neve elegendő minőségi garancia számukra ahhoz, hogy új desztinációba látogassanak, így az ÖBB-vel kialakított együttműködés sokszorosára növelte a Debrecen iránti érdeklődést. A kiállításon ennek köszönhetően sok látogató úgy érkezett a Debrecen pulthoz, hogy már hallott a vonatjáratról és ennek kapcsán keresett információt a desztinációról. A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy a négy nap alatt az egyesület új Debrecen és Hortobágy térségét bemutató német nyelvű imázs kiadványából az összes példány elfogyott a debreceni mézeskalács souvenirrel együtt, melynek címkéje szintén a Bécs-Debrecen közvetlen vonatjáratot népszerűsítette. A kiállításon az ÖBB-vel közös nyereményjáték keretében 3 nap 2 éjszakás debreceni hétvégét sorsoltak ki.

A nagyszámú érdeklődő mellett kiemelkedő eredmény, hogy az osztrák vasút társaság utazási irodája, a Rail Tours és a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület között elindult egy együttműködés, melynek keretében a Rail Tours Ausztria 17 pontján működő irodájában kínálja majd a debreceni szálláshelyek csomagajánlatait a Bécs-Debrecen vonatjárat kapcsán.

Debrecen és Hortobágy jelenléte és sikeres bemutatkozása az idei bécsi Ferien Messe-n tovább erősíti a desztináció ismertségét az osztrák turisztikai piacon, melyre a járatindítás mellett jó bizonyíték, hogy egyéves előkészítő munkát követően 2015. október 23-25. között Debrecen ad otthont az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége éves kongresszusának, melyen 80 utazási iroda vezetője személyesen győződhet majd meg a régió turisztikai kínálatával.