XXIV. Debreceni Tavaszi Tárlat – a díjazottak

Kultúra

Bíró Lajos festőművész kortársi visszaemlékezésében így írt a Debreceni Tavaszi Tárlatról: „a fiatalok előretörése a legfontosabb jellemző vonása az első tavaszi tárlatnak…egyre erőteljesebben fejlődő egyéni stílusok (már) jónéhány alkotáson megfigyelhető…” Azóta eltelt időszakban sok minden változott, de az összekötő kapocs megmaradt: a Debreceni Tavaszi Tárlat keresztmetszete a kortárs magyar képzőművészetnek. Nem maradéktalanul és teljességgel, de megközelítő hűséggel. Tíz évvel korábban, 2004-ben például így jellemezték a seregszemlét: „a realizmustól a non-figuratív törekvésig számos kifejezési módszert láthat itt a néző. Ki-ki megtalálhatja a neki tetszőt, szívéhez közel állót. Eldöntheti, hogy melyikkel vállal közösséget, melyikkel nem.„

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából, a XXV. Tavaszi Fesztivál részeként a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Hajdú-Bihar megyei csoportja idén március 8. és április 4. között rendezi meg a XXIV. Tavaszi Tárlatot a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A kiállításon az a Hajdú-Bihar megyében élő, vagy bejelentett lakhellyel rendelkező képző-és iparművész, illetve jelölt vehet részt, aki regisztrált tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A zsűri által kiemelkedőnek ítélt alkotások díjazásban részesülnek. Külön lehetőség, hogy a Sesztina Galéria a beválogatott alkotók közül önálló kiállításra hív meg néhányukat a Tavaszi Tárlat valamely időszakában.  A tárlatra alkotónként 3 db, érem esetén maximum 5 db, 2014-nél nem régebbi, kiállításra kész állapotban lévő, országos tárlaton még nem szerepelt művet lehetett beadni a kiírásban meghatározott feltételek szerint. A Tavaszi Tárlat Debrecen és Hajdú-Bihar megye képzőművészetéről ad beható ismereteket. Nem véletlen ez az átfogó kép: a régió minden jelentős alkotója fontosnak tartja a részvételt a Kölcsey Központban zajló seregszemlén. Meg is találjuk, ki az, aki a kubizmust, expresszionizmust, szürrealizmust vagy konstruktívat követi. A Debreceni Tavaszi Tárlat folyamatos megújhodása példa arra a törekvésre, hogy hogyan teremt Debrecen többszöri megmutatkozási lehetőségét a fiatal tehetségek felfedezésére. Utóbbira annál is inkább lehetőség nyílik, mert egy friss kezdeményezésre városunk, megyénk fiataljai, a felsőfokú vizuális művészeti képzésben részesülő hallgatók is pályázhatnak, nem is eredménytelenül – az előző két évben a tárlat fődíját egy-egy képzőművészeti hallgató nyerte! Az idei seregszemlére 67 alkotó 154 művel pályázott, amelyből a szakértő zsűri 64 alkotó 99 művét fogadta el, illetve tett javaslatot a díjazásra.

Az idei kiállítási anyagot zsűrizte:

Aknay János Munkácsy – és Kossuth-díjas festőművész, Baky Péter festőművész, Pistyur Imre Munácsy-díjas szobrászművész, Szoboszlai Lilla művészettörténész, valamint Tamus István grafikusművész voltak.

 

A kiállítást Velényi Rudolf festőművész rendezte.

 

Az idei év díjazottjai:

 

Gajdán Zsuzsa, festőművész

Emberi Erőforrások Minisztériumának díja

 

Gál András, fotóművész

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja

 

Komlódi Judit, festőművész

Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. díja

 

Fátyol Zoltán, festőművész

Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. díja

 

Kónya Ábel, képzőművész

a Blondex Művészellátó díja

 

Lukács Gábor, festőművész

a Holló László Galéria díja

 

Kassai Imre, festőművész

a Kreatív Art Művészellátó díja

 

Velényi Rudolf, festőművész

a zsűri nívódíja

 

Rendező szervek, díj-adományozók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Hajdú-Bihar Megyei Csoportja

Péter Képkeretezés – Holló László Galéria

Blondex Kft.

Code Art Kft. (Kreatív Art)

 

A díjátadási ünnepség 2015. március 8-án (vasárnap) 16 órakor lesz a XXIV. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitója alkalmából a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.